Kulinariske urter

13 Nem at dyrke urter til nye gartnere

Pin
Send
Share
Send

Hvis du er ny i havearbejde og planlægger at dyrke urter, så tjek disse 13 let at dyrke urter. Alle er vedligeholdelsesfattige.

Læs også: Sådan laver du Spiral Herb Garden

Let at dyrke urter til en urtehave

1. Persille

Persille er en toårig urteagtig plante, selvom den også kan dyrkes som en årlig. Det formeres let fra frø, placer det i en solrig eller skyggefuld, det har ikke noget imod, persille er heller ikke kræsen om jordtypen. Vælg dog jord, der ikke er for kompakt. Det er en af ​​de mest lette at dyrke urter til containere.

2. Mint

Mynte er en meget aromatisk, flerårig urt, der kan dyrkes i potter eller i havejord.
Det har brug for masser af vand og tilførsel af mineralsk gødning eller naturlig organisk gødning for at sprede sig kraftigt. Det vokser bedre i delvis skygge. Du kan nemt få nye planter fra dets stiklinger eller ved at opdele rodkuglen.

3. Rosmarin

Brug det frisk eller tørret, rosmarin er en velsignelse at have i en køkkenhave. Det er lidt vanskeligt at dyrke rosmarin fra frø, da det tager tid, hurtigere er det at købe en potte rosmarin plante og formere den fra stiklinger.

4. Lavendel

Du kan dyrke lavendel i forskellige klimaer. Velegnet til kølige tempererede eller middelhavsklimaer, du kan også dyrke denne smukkeste urt i subtropiske regioner.
Hvis du vil multiplicere det, skal du gøre det med stiklinger på 10 cm. i størrelse om sommeren.

Læs også: Hvordan man dyrker lavendel i troperne

5. Timian

En let at dyrke og mindre krævende urt, den tilpasser sig alle typer jord og er meget modstandsdygtig over for tørke. Du behøver kun at give det solen. Efter fire eller fem år mister denne lavvoksende plante noget af sin parfume, og du skal muligvis udskifte de gamle planter. * Dyrk det som et årligt i troperne.

6. Kamille

Det kan lide fuld sol med godt drænet og gennemtrængelig jord. Den er modstandsdygtig over for tørke og en gang blomstret om foråret, skal du skære den for at genvinde sin styrke. Hvis du samler blomsterne, skal du gøre dette i sin fylde, tørre blomster i skygge for at undgå udsættelse for direkte sollys for at undgå ødelæggelse.

7. Salvie

En af de hårdeste urter, der foretrækker fulde solsituationer, især hvis du bor i et køligt klima, skal du altid plante salvie et varmt sted. Salvie kan dyrkes i en række forskellige jordtyper, det anbefales at dræne godt og gennemtrængelig jord med lidt organisk stof. I subtropiske eller tropiske klimazoner vokser salvie i en let lerjord i potter og giver skygge om eftermiddagen. * Overvanding skal undgås.

8. Oregano

Denne skarpe urt er mest favorit blandt mange. Det er kendt i århundreder i hele Middelhavet og Vestasien, hvor det vokser frit. Det er ikke svært at dyrke oregano, dyrk den fra frø, stiklinger eller køb et par potteplanter til din have om foråret. For at sikre kvaliteten skal du fjerne 3-4 år gamle planter og dyrke nye.

9. Citron Verbena

At være en subtropisk urtecitronverbena har brug for et varmt miljø for at trives. Dyrk planten i direkte sol. I køligere zoner er dyrkning af citronverbena i potter en bedre idé at beskytte den mod frost.

10. Rue

Dybest set en ornamental medicinsk urt, men den bruges også i opskrifter, men sparsomt. Det er ikke meget populært, men at dyrke denne skarpe urt er en fantastisk måde at afvise insekter fra din have. Den vokser i USDA-zoner 4-9 og kræver sol eller delvis skygge og beskyttelse mod vinden. Det foretrækker dårlige og kalkholdige jordarter.

11. Basil

Basilikum skal plantes i fuld sol (mindst 6 timer) i en godt drænet og fugtig jord. Vælg blade for at tilskynde til væksten, og når planten er ung, vælg tipene til tyk buskere form.

12. Karrytræ

Dyrk den skarpe karrytræplante, hvis du vil nyde mere smag i dine sydøstasiatiske delikatesser og indiske karryretter. Curry-træet tåler imidlertid ikke frost, men det er undtagelsesvis en tørkebestandig tropisk urt med lav vedligeholdelse. Du kan dyrke den i en gryde og beskytte den om vinteren, det er let.

Læs også: Hvordan man dyrker karrytræ

13. Bay Leaf Tree

Endnu et lille til mellemstort træ på vores liste, der er let at dyrke. Dyrk laurbærtræ for at tilføje smag til dine supper og gryderetter. Denne plante er muligvis ikke hårdfør for køligere zoner under 8 og kræver beskyttelse om vinteren. Den bedste måde at overvintre denne middelhavs urt på er at holde den indendørs.

Lær hvordan man dyrker laurbær laurbærtræ

Pin det

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Slik gjør du for at urtene skal leve lenger (Kan 2024).